8 Mayıs 2013 Çarşamba

Red Alert 3 İnceleme

Soğuk Savaş'ın Sıcak Tarafı !


Oynayacak strateji oyunu ararken listede bu oyunu görmüştüm. Nerden bilebilirdim ki bende bağımlılık yapacağını. RA2 oynamadım ama RA3 ü uzmanlık derecesinde geliştirdim. Oyun modern strateji olarak bana ayrı bir tat veriyor gelin oyunun içeriğine bir yakından bakalım.
Yeni Dünya Düzeni
Sovyetler çökmek üzeredir ve halk kaçışmaktadır. Komutan Cherdenko, General Krukov’u yanına alarak ona, uzun zaman önce başlattığı projeyi gösterir. Zaman makinesi icat edilmiştir ve Sovyetlerin kurtuluşu bu icada bağlıdır. Subaylar zaman makinesi ile yakın tarihe yol alırlar. Albert Einstein ortadan kaldırılır. Böylece atom enerjisi hakkındaki gelişmeler de tarihten silinir ve Japonya’ya atom bombası atılması hadisesi hiç yaşanmamış olur. Sovyet Generaller tekrar bulundukları zamana geri dönerler. Her şey şimdi başlayacaktır.
2 475x380 Red Alert 3 İncelemesi
Atom ve nükleer enerjiye ulaşamayan Birleşik Devletler artık tek süper güç değildir. Sovyetler tüm Avrupa’yı ele geçirmiştir. Avrupa kıtasından geriye sadece Britanya kalmıştır. Amerika gittikçe kötüye giden durumu düzeltmek için Müttefiklere yardım etme kararı alır. Amerikan Devlet Başkanının yaptığı ulusa sesleniş konuşmasıyla, umutlar yeniden yeşermeye başlar.
Sovyetler batıyı ezip geçerken doğuyu boşlamış, Hiroşima felaketinin tarihten silinmesiyle, gücünü hiç yitirmemiş olan Japonya doğudan Sovyetlere saldıracağını açıklamıştır. Teknolojisi oldukça gelişmiş büyük bir ordu, Kızıl Orduya kabus gibi çökmeye hazırlanmaktadır.
3 475x380 Red Alert 3 İncelemesi
Yeni dengeler, yeni ordular ve yeni güçler, Red Alert 3 işte bu güzel kurgusuyla daha ilk andan beni etkiledi. Kurgunun iyi olmasında, senaryo gidişatında oyuna film tadı veren videoların büyük payı var. Ara videolar özenerek hazırlanmış. Bunun yanında Hollywood yıldızlarının ara videoların kahramanları olması, oyuna bambaşka bir hava katıyor.
Cepheye Doğru
Oyunun ana menüsünde bir Sovyet marşıyla karşılanıyoruz. Bu marş kulağa hoş gelmesinin yanında bizi resmen savaşa hazırlıyor. Oyuna savaşma isteğiyle yüklü bir asker edasıyla atılıyoruz. Sadece bu marş değil tüm müzikler çok iyi. Oyun içinde bir hareketlilik olduğunda devreye giren müzikler, aksiyon seviyesini üst noktalara taşıyor. Ayrıca seçtiğimiz gruba göre oyunda çıkan müzikler farklılık gösteriyor. Japonya’yı seçtiğimizde oyunda duyduğumuz müzikler, o kültürle bağdaşırken, Sovyetleri seçtiğimizde duyduğumuz müzikler, Rus savaşçılığını anlatır gibi oluyor.
5 475x380 Red Alert 3 İncelemesi
Ses efektleri de en az müzikler kadar iyi olmuş. Patlama, araç, silah sesleri çok detaylı hazırlanmış. Bir uçak düşerken, içeride bulunanların bağrışmalarını bile duyabiliyoruz. Askerlerin diyalogları da güzel olmuş, bazen komik konuşmalarla karşılaşıp savaşın stresinden uzaklaştığım oldu.

6 475x380 Red Alert 3 İncelemesi
İlk olarak Sovyetleri seçmemiz tavsiye ediliyor, bu şekilde oyunun kurgusunu, yaşanan olayları daha iyi anlıyoruz. Sovyetleri seçtiğimizde çıkan giriş videosu tüm bu savaşların neden başladığını ve bu dengelerin nasıl kurulduğunu gösteriyor. Sadece bu video değil, yaptığımız görevler de senaryonun ana parçaları hakkında bilgiler içeriyor.
Üç guruptan ve senaryodan bahsetmişken, üç gurubun da görevlerinin birbirinden farklı olduğunu söylemeliyim. Bu durumun en büyük artısı çeşitliliğin artmış olması. Yani üç gurupla da oyunu ayrı ayrı bitirmiş oluyorsunuz. Görevlerin ve savaşların da farklı olması sebebiyle sıkılmıyorsunuz. Aynı zamanda yaptığımız görevlerde hep saldır yok et durumu olmuyor. Bazen konvoyların güvenliğini sağlıyoruz, bazen de sahip olduğumuz toprakları savunuyoruz.
7 475x380 Red Alert 3 İncelemesi
‘Allied Nations’
Müttefik devletler bence karizması en yüksek gurup. Gurubun rengi, logosu ve müzikleri karizmayı bir hayli sağlamlaştırmış. Özellikle J.K. Simmons ayrı bir hava katmış Müttefik devletlere, A.B.D Başkanı rolüyle. Ama savaşta ayakta durabilmek için gösterişin pek bir önemi yok. Müttefik kuvvetlerin diğer guruplar kadar güçlü silahlara sahip olduğunu söyleyemem. Askeri birlikler güç değil de hız bakımından öne çıkıyorlar. Hızlı hareket edebilen saldırıdan çok savunma amaçlı birlikler. Karadaki en iyi birliklerinden biri, lazer desteği ile hava kuvvetlerine hedef gönderen ve bu sayede hedefin patlatılmasını sağlayan zırhlı araçlar.
Havada ise savaş uçakları çok iyi. Gösterdiğiniz hedefi, bombaları bırakıp imha ediyor. Ayrıca çok hızlılar da. Fakat havadaki hedeflere saldıramıyorlar. Bu yönden oldukça zayıflar. Düşmanın avcı uçakları, bombardıman uçakları için oldukça tehlikeli. Deniz kuvvetlerinde ise düşmana verdiği zarar fazla olmasa da hızlı ve atik olan yunuslar benim favorim. Maliyetleri az olduğundan çokça üretip denizlere salmak, denizlerin hakimi olmanızı kolaylaştırıyor.
8 475x380 Red Alert 3 İncelemesi
Özel asker olarak ise Tanya adlı bir komando var. Tanya düşman piyadelerini kolaylıkla etkisiz hale getirebiliyor. Yüzebiliyor ve düşman binalarını içlerine girerek patlatabiliyor. Bir yığın piyade birliğinden daha etkili kısacası. Tanya’yı videolarda Jenny McCarthy canlandırıyor.
Kızıl Ordu
Sovyetler Red Alert 3’ün başroldeki gurubu. Karadaki gücü küçümsenmeyecek derecede tehlikeli. Güçlü ve dayanıklı araçlarla kurulu Sovyet Kara Kuvvetleri, düşmanlarınızı ezip geçmeniz için birebir. Saldırılara karşı savunması güçlü ve hücum potansiyeli bir hayli yüksek olan tanklar çok etkili. Molotoflu piyadeleri ve eğitilmiş ayıları da hem pratik, hem de işe yarar birimler olarak göze çarpıyor. Özellikle ayıların düşman piyadelerini tek hamlede öldürmesi veya onları özel yeteneğiyle sersemleştirmesi, en beğeneceğiniz özellikler arasında.
9 475x380 Red Alert 3 İncelemesi
Özel askerimiz olarak ise Natasha adlı bir komandoya sahibiz. Bu komando ‘sniper’ı ile düşman askerlerine ölüm saçıyor ve Tanya gibi yüzme özelliğine sahip. Aynı zamanda lazeri ile düşman araçlarını veya binaları işaretleyerek, hava kuvvetlerinin hedefi yok etmesini sağlıyor. Bu özellik Natasha’yı Tanya’dan üstün kılıyor.
Deniz gücü en yüksek olan gurup Sovyetler. Denizaltına benzeyen, düşman hedeflerine yaklaştığı zamanda su yüzüne çıkıp bombaları sallayan gemiler, en önemli araçlardan biri. Hem denizde hem karada gidebilen, böcekleri andıran araçlarda Sovyetlerin sağlam birimlerinden. Havada ise Sovyetler helikopterleriyle öne çıkıyor. Hızlı, ucuz ve etkili olan bu birimler yerdeki düşman hedeflerine ölüm saçarken, havadaki araçlara karşı etkisizler. Avcı uçaklar bu araçları keklik gibi avlıyor. Sovyetlerinde elinde bulunan avcı uçakları da düşman uçaklarını etkisiz hale getirebiliyor. Fakat bunlar da yerdeki araçları vuramıyorlar.
10 475x380 Red Alert 3 İncelemesi
‘Empire of the Rising Sun’
Japonya, doğuda Sovyetleri arkadan vurmayı, teknolojisine ve yürekli askerlerine güvenerek planlıyor. Zaten Japonya’yı seçip oyuna başladığınızda, karşınıza çıkan giriş videosunda Japon askeri varlılığının ne kadar büyük olduğuna şahit oluyorsunuz. Özel piyadeleri, hem ateşli silahlarıyla hem de yakın dövüşte kullanacakları samuray kılıçlarıyla, diğer gurupların piyadelerine oranla oldukça ağır basıyorlar. Ayrıca bu askerler toprağın altına da girip saklanabiliyor.
Denizlerde yine denizaltı tarzında araçlara rastlıyoruz. Bu imparatorluğun hava kuvvetleri diğerlerine göre daha iyi sayılır. Helikopter olup yerdeki düşman birimlerine ve düşman helikopterlerine zorlu anlar yaşatan, gerektiği zaman da uçağa düşmanlarını bombardımana tutan araçlar en beğendiğim birimlerden birisi. Bunun yanında Japonların avcı uçakları da mevcut. Ayrıca uçaklarınızla intihar saldırıları da düzenleyebiliyorsunuz Japonya’yı seçtiğinizde.
11 475x380 Red Alert 3 İncelemesi
Gelelim teknoloji harikası gibi gözüken ama aslında teknolojinin çok azından faydalanmış dev robota. ‘Shogun Executioner’; üç gövdeli, üç başlı mekanik bir dev. Çok büyük olduğundan çok ağır hareket ediyor. Üç gövdenin de elinde samuray kılıçları var. Bunlarla düşman birimlerini yok ediyorlar. Binaları genellikle tek vuruşla yıkıyorlar. 
12 475x380 Red Alert 3 İncelemesi
hkncnbc

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder